Wednesday 20 March 2013

Η Εκκλησία της Κύπρου "δωρίζει" την περιουσία της;

Ρώσοι και Εκκλησία στην Κύπρο : πάρτε παραδείγματα μάρκετινγκ και κρατήστε πολλές πολλές σημειώσεις για μελλοντικές σας έρευνες σε ο,τι αφορά στις αντιδράσεις της μάζας. Πάντως αν έχετε ανάγκη για μια κάποια εκτόνωση και για χαράς ευαγγέλια, η ευκαιρία είναι μοναδική: χαρείτε και νιώστε υπερήφανοι. Όπως εκεί το 55-59... Τα χέρια κάτω από το τραπέζι ήδη σφίγγονται σε συμφωνίες που είτε δεν θέλετε, είτε δεν μπορείτε να υποπτευθείτε. Ειδικά με την πρόταση του τράγου της Κυπριακής εκκλησίας να παραχωρήσει όλη την περιουσία της στην διάθεση του κράτους, έχω μείνει άφωνη. Άφωνη από το πόσο σπουδαία στρατηγική επένδυση θα αποτελέσει κάτι τέτοιο.

Δεν πρόκειται για δωρεά, αλλά για επένδυση. Ας το καταλάβουμε αυτό. Δωρεά σημαίνει δίνω κάτι δίχως αντάλλαγμα. Τα ομόλογα εμπίπτουν στην κατηγορία «αντάλλαγμα μηδέν;» δεν νομίζω. Όλες οι μητροπόλεις, οι ενορίες, τα μοναστήρια θα κατέχουν ομόλογα του κράτους. Κρατική δηλαδή εγγύηση που μπορεί να παιχτεί στο χρηματιστήριο και να «ανεβοκατεβεί». Ας υποθέσουμε όμως ότι κανω λάθος και ότι πραγματικά δεν υπάρχει αντάλλαγμα χρηματικό.

 Μακροπρόθεσμα όμως είναι προφανές το αντίτιμο: Άντε μετά να πεις στην εκκλησία της Κύπρου να μην εκφέρει πολιτικό λόγο. Άντε μετά να μιλήσεις για διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Άντε να μιλήσεις για οτιδήποτε θα μπορεί να θίξει την εκκλησία την στιγμή που , αυτή, μάλιστα αυτή και πέραν από κάθε αμφιβολία, στην δύσκολη στιγμή σαν από μηχανής θεός παραχώρησε την (κατά τα λεγόμενα του Χρυσόστομου) τεράστια περιουσία της (την οποία μάζευε τόσο καιρό για μια δύσκολη ώρα σαν και αυτή;). Αμέσως ο Αρχιεπίσκοπος, για άλλη μια φορά, γίνεται και πολιτικός άρχοντας, οι εκκλησίες, οι ενορίες και τα μοναστήρια αποκτούν και πολιτική χροιά. Μπορείτε να σκεφτείτε μια καλύτερη επένδυση από μέρους της Κυπριακής Εκκλησίας; Χειροκρότημα θερμό για τους ανθρώπους πάντως που το σκέφτηκαν. Τους βγάζω το καπέλο. Υπό την προβιά του σωτήρα και μάλιστα του μεγαλόκαρδου, τα κερδίζουν όλα.

No comments:

Post a Comment