Saturday 30 March 2013

Περι Θεου

Απο: sfang

Κατ’ αρχάς, όταν λέτε ότι πιστεύετε στον θεό, σε ποιον θεό αναφέρεστε; Στον Βάαλ, τον Δία, τον Κετζαλκοάτλ, τον Όντιν, τις ινδουϊστικές θεότητες ή τον θεό των μονοθεϊστικών θρησκειών (ιουδαϊσμός, χριστιανισμός, ισλάμ);


Με ποιο κριτήριο έχετε επιλέξει τον έναν από τον άλλο; Και μη μου πείτε “τα ιερά βιβλία που λένε για θαύματα”. Γιατί τα ιερά βιβλία ΚΑΘΕ θρησκείας λένε για θαύματα τα οποία έγιναν “τότε” και, κατά διαβολική σύμπτωση, έπαψαν να επαναλαμβάνονται.

Ας υποθέσουμε όμως ότι επιλέγετε τον θεό των μονοθεϊστικών θρησκειών. Αυτό τι σημαίνει αυτομάτως; Σημαίνει ότι οι πιστοί όλων των άλλων θρησκειών είναι ανόητοι ενώ εσείς έξυπνοι.

Γιατί, αν είναι καθαρά θέμα λογικής, τότε γιατί δεν καταλήγουν όλοι οι άνθρωποι να λατρεύουν τον δικό σας θεό; Αρκεί απλώς να τους ενημερώσετε για την επιχειρηματολογία σας και αμέσως θα τους προσηλυτίσετε.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να βγάλετε όλους τους αλλόθρησκους εκ γενετής χαζούς, πρέπει να δεχτείτε ότι είναι θέμα πίστης. Αλλά αν είναι μόνο θέμα πίστης, τότε πού υπερέχει η δική σας θρησκεία από οποιαδήποτε άλλη; Όσο αυθαίρετα πιστεύω εγώ στον ένα και μοναδικό θεό, πιστεύει και ο γείτονάς μου στον Δία.

Άντε όμως και καταλήξαμε στον συγκεκριμένο θεό. Από εκεί και πέρα πώς προχωράμε; Πώς επιλέγουμε ανάμεσα σε ιουδαϊσμό, χριστιανισμό ή ισλάμ; Αν επιλέξουμε χριστιανισμό, ποιο είναι το ασφαλές κριτήριο για να επιλέξουμε ανάμεσα σε ορθόδοξη και καθολική πίστη; Ανάμεσα στο παλιό και το νέο ημερολόγιο; Ανάμεσα στα διδάγματα του Άνθιμου ή του Ιερώνυμου;

Μπορείτε να βρείτε όποιο (αυθαίρετο προφανώς) κριτήριο θέλετε. Και πριν μου πείτε ότι δεν είναι αυθαίρετο, αναλογιστείτε ξανά. Αν λόγου χάρη είστε καθολικοί, τόσα εκατομμύρια ορθόδοξοι είναι ανόητοι και εσείς είστε οι έξυπνοι; Δηλαδή αυτοί είναι βλάκες που δεν πιστεύουν ότι το Άγιο Πνεύμα είναι “και εκ του υιού εκπορευόμενο”; Και πώς ακριβώς μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε ότι συμβαίνει το ένα ή το άλλο; Δεν μπορούμε φυσικά. Αφού δεν μπορούμε λοιπόν, τι δηλώνει για τη διανοητική μας κατάσταση ότι επιλέγουμε τη μία εκδοχή ή την άλλη;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν ο θεός υπάρχει και είναι ένας και έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από εμάς, γιατί υπάρχουν τόσο πολλές θρησκείες και αιρέσεις; Γιατί ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του για τον θεό και δίνει τη δική του ερμηνεία για τη φύση και τη θέλησή του; Αν υπήρχε πράγματι θεός, δεν θα έλυνε αυτόματα όλα αυτά τα ζητήματα με κάποιον, απλό για εκείνον, τρόπο; Λόγου χάρη να στείλει από έναν άγγελο στον επικεφαλής κάθε θρησκείας για να του εξηγήσει ότι το θέλημά του εκφράζεται σωστά μόνο από τους Χριστιανούς Ορθοδόξους Νεοημερολογίτες και ότι πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν τα διδάγματα των τελευταίων.

Το ότι δεν μπαίνει ο θεός σε μια τόσο απλή και εύκολη διαδικασία, αφήνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας στην άγνοια και την αμαρτία, δεν εξηγείται πολύ εύκολα αν σκεφτούμε ότι ο θεός, όπως τον κατανοείτε τουλάχιστον, δεν υπάρχει;

Αν είστε χριστιανοί, σκεφτείτε το εξής: αν υπήρχε ο θεός, όπως τον περιγράφει η θρησκεία σας και όπως τον κατανοείτε, θα επέτρεπε ποτέ να δημιουργηθεί το σχίσμα; Θα επέτρεπε ποτέ στο ισλάμ να γίνει μια τόσο μεγάλη θρησκεία;

Αν είστε μουσουλμάνοι, αναρωτηθείτε: αν υπήρχε ο παντοδύναμος θεός, όπως τον περιγράφει η θρησκεία σας και όπως τον κατανοείτε, δεν θα έβρισκε κάποιον καλύτερο τρόπο για να κάνει γνωστό το θέλημά του από έναν αγράμματο καμηλιέρη; Θα χρειαζόταν άραγε να βάλει τους πιστούς του να κάνουν ιερούς πολέμους για να προσηλυτίσουν τους αλλόδοξους λαούς; Δεν θα είχε πετύχει μέχρι σήμερα τον συνολικό προσηλυτισμό κάθε ανθρώπου και κάθε κοινωνίας στον ορθό δρόμο; Θα επέτρεπε ποτέ τη διάσπαση του ισλάμ σε σουνίτες και σιίτες;

Μα καλά, θα μου αντιπροτείνετε: αν δεν υπάρχει θεός, πώς γίνονται τόσα θαύματα;

Δεν γίνονται. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει θεός.

Κατ’ αρχάς δεν έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία για το πόσοι “θεραπεύονται” κάθε χρόνο από τις κατά τόπους Παναγίες. Επιπλέον δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για το τι ακριβώς είχαν και αν η ασθένεια επανήλθε. Π.χ. μπορεί κάποιος να έχει διαγνωστεί με μια ασθένεια και να κάνει τάμα στη Μεγαλόχαρη προκειμένου να γίνει καλά. Και πράγματι, μετά από κάποιο διάστημα, οι εξετάσεις να δείξουν ότι θεραπεύτηκε. Αυτό όμως δεν είναι κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της Μεγαλόχαρης.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ούτε η Μεγαλόχαρη ούτε κανένας άλλος άγιος δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν ένα ακρωτηριασμένο χέρι να ξαναφυτρώσει; Και ότι θαύματα γίνονται μόνο εκεί που θα μπορούσε η θεραπεία να οφείλεται σε άλλους, μη θεϊκούς, παράγοντες;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι αν υπήρχε ο πανάγαθος και παντοδύναμος θεός, δεν θα υπήρχε τόσος πόνος, τόσο κακό και τόση οδύνη στον κόσμο; Φυσικά οι θεολόγοι κάνουν πολύπλοκα νοητικά κατασκευάσματα του τύπου “ναι, αλλά θα ανταμειφθούν στην επόμενη ζωή”, “το κάνει για να μας δοκιμάσει”, ”άγνωστες οι βουλές του Κυρίου”, και άλλα παρόμοια.

Αντί να χρησιμοποιείτε τέτοια νοητικά τερτίπια, για σκεφτείτε το λίγο. Θα επέτρεπε πράγματι ένας πανάγαθος και παντοδύναμος θεός να πραγματοποιούνται όλες αυτές οι φρικαλεότητες που ακούμε να συμβαίνουν σε πολέμους, εγκλήματα, ασθένειες, λιμούς και τόσα άλλα;

Αντί να πούμε “άγνωστες οι βουλές του Κυρίου”, δεν είναι πιο λογικό να υποθέσουμε ότι ο Κύριος δεν υπάρχει; Και ότι μυθολογίες 2.000 ετών και βάλε δεν είναι καλοί λόγοι για να διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας;

Γιατί δεν είναι απλά θέμα πίστης, όπως αντιλαμβάνεστε. Αν εγώ θέλω να είμαι σωστός χριστιανός, πρέπει να νηστεύω, να μην κάνω σεξ πριν το γάμο ή με άτομα του ίδιου φύλου με εμένα και ένα σωρό άλλα πράγματα. Γενικώς να έχω ένα εκατομμύριο περιορισμούς στην καθημερινότητά μου.
Αν όμως δεν υπάρχει θεός, δεν θα ήμουν λίγο αφελής να χάσω τόσες απολαύσεις χωρίς τελικά να υπάρχει λόγος; Και όταν λέω αφελής, να καταλαβαινόμαστε, έτσι;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η πλειονότητα των θρησκευτικών απαγορεύσεων έχουν κοινωνικές προεκτάσεις; Λόγου χάρη, επειδή η κλοπή ως φαινόμενο δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο, δεν αρκεί να την απαγορεύσω νομικά. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να την συμπεριλάβω στις αμαρτίες που οδηγούν στην κόλαση.

Αν θέλω να ντύνονται οι γυναίκες πιο σεμνά, αντί να τις κυνηγάω, αρκεί να πω ότι είναι θέλημα θεού. Ξέρετε, οι μουσουλμάνες που φοράνε τις μαντίλες, δεν το κάνουν απαραίτητα επειδή τους το επιβάλλουν οι σύζυγοι τους. Συνήθως ντύνονται έτσι θεωρώντας ότι αυτό επιθυμεί ο θεός τους.

Αν και τα πιο πάνω νομίζω ότι καλύπτουν το θέμα, θα ήθελα να μείνω σε κάποια επιμέρους ζητήματα, όπως είναι τα θαύματα.

Πριν μου πείτε για τις εικόνες που δακρύζουν, θα σας ρωτήσω: και πού το ξέρω εγώ ότι δεν υπάρχει κάποιος πίσω από την εικόνα που της καθαρίζει κρεμμύδια; Ή, για να σοβαρευτούμε λίγο: Μια καλή ερμηνεία για τα “άγια” δάκρυα είναι η υγρασία. Επίσης αν μια εκκλησία έχει αφραγκιές, μπορεί με μια σύριγγα να ρίξει σταγονίτσες υγρού μέσα από το τζάμι της εικόνας και να την κάνει αυτόματα να δακρύσει.

Αντιλαμβάνεστε φυσικά πόσα χρήματα θα εισπράξει η εκκλησία από τα κεριά που θα αγοράσουν οι χιλιάδες πιστοί που θα συρρεύσουν να δουν το “θαύμα”. Και για να βάλουμε και λίγο το μυαλό μας να δουλέψει: το γεγονός ότι για κάτι δεν έχουμε λογική εξήγηση, δεν σημαίνει ότι είναι θαύμα. Σημαίνει ότι δεν έχουμε, αυτήν τη στιγμή, λογική εξήγηση. Αν δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τους κεραυνούς, αυτό δεν σημαίνει ότι τους ρίχνει ο Δίας. Αν δεν έχουμε ερμηνεία για τους σεισμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι τους προκαλεί ο Εγκέλαδος.

Πριν καταφύγετε στην εκδοχή του “θαύματος”, σκεφτείτε αν το γεγονός στο οποίο αναφέρεστε είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να ερμηνευθεί με τον νόμο των πιθανοτήτων ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Αλλά ακόμη και αυτό να συμβαίνει, πάλι δεν σημαίνει τίποτε. Σημαίνει απλώς ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να δώσουμε μια ικανοποιητική ερμηνεία.

Αν πράγματι υπάρχει θεός, αντί να κάνει εικόνες να δακρύζουν, ας στείλει πέντε αγγέλους στην πλατεία Συντάγματος και ας κάνει μερικά χέρια ή πόδια να ξαναφυτρώσουν. Ή, ακόμη καλύτερα, ας κάνει μια κατάθεση μερικών εκατομμυρίων ευρώ στον τραπεζικό μου λογαριασμό.

Σε αυτό το πνεύμα, της λογικής ερμηνείας, συμπεριλαμβάνεται και η απάντηση για το θέμα της δημιουργίας του σύμπαντος. Δεν ξέρω πώς ακριβώς δημιουργήθηκε το σύμπαν. Το ότι δεν ξέρω όμως και πιθανόν να μην το κατανοήσω ποτέ, δεν σημαίνει ότι το δημιούργησε κάποιος.

Γιατί τότε τίθεται το ερώτημα, ποιος δημιούργησε αυτό τον κάποιο. Αν μπορώ να δεχτώ αυθαίρετα ότι ο θεός υπήρχε πάντα, μπορώ να δεχτώ, εξίσου αυθαίρετα, και ότι το σύμπαν υπήρχε πάντα. Γιατί δηλαδή η μία αυθαίρετη σκέψη είναι καλύτερη από την άλλη;

Ακόμη όμως και αν δεχτώ ότι κάποια δύναμη δημιούργησε τον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτή η δύναμη ακούει τις προσευχές μου, ενδιαφέρεται για μένα, τι κάνω, πώς ζω τη ζωή μου και ότι μου έχει εξασφαλίσει οικόπεδο στον παράδεισο αν νηστέψω τη Μεγάλη Παρασκευή. Το ένα δεν συνεπάγεται το άλλο.

Ας πάρουμε τώρα και το επιχείρημα “μα καλά, αν δεν πιστεύεις, σε ποιον θα έχεις να στραφείς όταν αισθάνεσαι αδύναμος;”. Αντιλαμβάνεστε, ελπίζω, ότι η ανάγκη μου να στραφώ σε κάποιον, δεν συνεπάγεται και την ύπαρξή του. Η ανάγκη μου για δώρο την Πρωτοχρονιά, δεν συνεπάγεται την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη.

Ένα ακόμη επιχείρημα που μπορεί κανείς να ακούσει είναι “αν δεν υπάρχει Θεός, τότε επιτρέπονται τα πάντα”. Τη “λογική” αυτού του επιχειρήματος δεν χρειάζεται καν να την σχολιάσω. Το ότι δεν σας αρέσει ένα συμπέρασμα, δεν σημαίνει ότι οι προκείμενες που οδηγούν σε αυτό είναι εσφαλμένες. Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος για τον οποίο δεν σκοτώνετε, κλέβετε, ψεύδεστε είναι μόνο ότι απαγορεύονται από τη θρησκεία σας; Αν ναι, σκεφτείτε τι γνώμη θα σχηματίσουν για εσάς εκείνοι που δεν τα κάνουν όλα αυτά παρ’ όλο που δεν πιστεύουν ότι θα τιμωρηθούν στην επόμενη ζωή.

Τι γίνεται όμως με όσους είχαν μια “βιωματική” εμπειρία του θεού; Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι, ανά τους αιώνες και ανά τις θρησκείες, πάντα υπήρχαν άνθρωποι που είχαν βιωματική εμπειρία του θείου. Ποιος έχει δίκιο λοιπόν; Αυτός που έχει βιωματική εμπειρία του Απόλλωνα, της θεάς Κάλι, του θεού των χριστιανών ή των εξωγήινων που τον απήγαγαν;

Και πώς συμβαίνει οι χριστιανοί, οι ινδουϊστές και οι λοιποί θρήσκοι να έχουν ο καθένας βιωματική εμπειρία του δικού τους θεού και ποτέ το αντίστροφο; Γιατί δεν εμφανίζεται η
θεά Κάλι σε έναν χριστιανό καλόγερο ή ο Ιησούς σε έναν ινδουιστή ιερέα;

Το μυαλό μάς παίζει περίεργα παιχνίδια. Μια εμπειρία την οποία βιώνουμε ως αληθινή, δεν είναι απαραίτητα και αληθινή. Νευρολόγοι και ψυχίατροι έχουν μελετήσει και εξηγήσει αυτές τις “βιωματικές” εμπειρίες εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να πείσεις έναν πιστό, ο οποίος νοιώθει ξεχωριστός επειδή ο θεός του τον “επέλεξε”, ότι αυτό που βίωσε ήταν κάτι που θα μπορούσε να να συμπεριληφθεί στην ευρύτερη κατηγορία των παραισθήσεων. Εξάλλου, εκείνος το ένιωσε σαν να ήταν πραγματικό.

Θεός μάλλον δεν υπάρχει. Ζήστε λοιπόν τη ζωή σας ελεύθεροι από ψεύτικους περιορισμούς και παραμυθάκια!

Δηλαδή όλοι αυτοί που πιστεύουν στο θεό είναι χαζοί;

Όχι, δεν είναι χαζοί. Όχι περισσότερο από εμένα και από εσένα.

Κοιτάξτε τι γίνεται όμως.

Η πίστη στον θεό συνεπάγεται πολλά πράγματα.

Συνεπάγεται ότι δεν χανόμαστε στο τίποτε όταν φεύγουμε από τη ζωή. Ότι συνεχίζουμε να υπάρχουμε κάπου αλλού.

Συνεπάγεται ότι οι αγαπημένοι μας βρίσκονται κάπου ψηλά και μας κοιτάζουν και ότι θα τους ξανασυναντήσουμε κάποια στιγμή.

Συνεπάγεται ότι οι καλές μας πράξεις θα ανταμειφθούν, ενώ όλοι αυτοί οι κακοί άνθρωποι θα εισπράξουν τη δίκαιη τιμωρία τους –αν όχι σε αυτήν– τουλάχιστον στην επόμενη ζωή.

Συνεπάγεται ότι υπάρχει μια οντότητα η οποία, σαν στοργικός πατέρας, μας ακούει όταν του απευθυνόμαστε, μας προσέχει και μπορεί να μας στηρίξει στις δυσκολίες που περνάμε.

Συνεπάγεται ότι σε πολλά ηθικά θέματα υπάρχουν έτοιμες και εύκολες απαντήσεις.

Αν κάποιος αρνηθεί την πίστη στον θεό, τα χάνει όλα αυτά. Στερείται ένα πολύ ισχυρό ψυχικό δεκανίκι. Η καθημερινότητά μας δεν είναι μια παιδική χαρά. Αντιθέτως. Είναι γεμάτη πόνο, αποτυχίες, δυσκολίες και απογοητεύσεις. Η πίστη στον θεό σε βοηθάει να τα αντιμετωπίσεις όλα αυτά. Σου δίνει δύναμη και ελπίδα.

Εξάλλου, εκείνος που αρνείται την πίστη του, πρέπει επίσης να δεχτεί ότι όλα όσα άκουγε τόσα χρόνια από σχολείο, γονείς και εκκλησία είναι ψέμματα. Πρέπει να αναθεωρήσει την ταυτότητά του. Το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του εντός του σύμπαντος, αλλά και εντός της κοινωνίας και της οικογένειάς του.

Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να σηκώσει αυτό το βάρος. Και το δεκανίκι του να στερηθεί και να πρέπει να αντιληφθεί τον εαυτό του σε έναν διαφορετικό κόσμο. Δεν είναι χαζομάρα λοιπόν, ούτε αφέλεια. Είναι απλώς αδυναμία χαρακτήρα. Και η αδυναμία χαρακτήρα είναι κάτι ανθρώπινο. Πολύ ανθρώπινο.

Thursday 28 March 2013

Kemal -Nikos Gatsos

Written by greek poet Nikos Gatsos, sung by Alkinoos Ioannides.
 https://www.youtube.com/watch?v=5LrGmEhEUMA

"Hear now the story of Kemal
A young prince from the East
A descendant of Sinbad the Sailor,
Who thought he could change the world.
But bitter is the will of Allah,
And dark the souls of men …


Once upon a time in the East,
The coffers are empty, the waters are stagnant.
In Mosul, in Basrah, under an old date-palm,
The children of the desert are bitterly crying.
A young man of ancient and royal race
Overhears their lament and goes to them.
The Bedouins look at him sadly
And he swears by Allah that things will change.

When they learn of the young man’s fearlessness,
The rulers set off with wolf-like teeth and a lion’s mane.
From the Tigris to the Euphrates, in heaven and on earth,
They pursue the renegade to catch him alive.
They pounce on him like uncontrollable hounds,
And take him to the caliph to put the noose around his neck.
Black honey, black milk he drank that morning
Before breathing his last on the gallows.

With two aged camels and a red steed,
At the gates of heaven the prophet awaits.
They walk together among the clouds
With the star of Damascus to keep them company.

After a month, after a year, they find Allah
Who, from his high throne, tells foolish Sinbad:
‘O my vanquished upstart, things never change;
Fire and knives are the only things men know.’
Goodnight, Kemal. The world will never change. Goodnight…"

Wednesday 20 March 2013

Η Εκκλησία της Κύπρου "δωρίζει" την περιουσία της;

Ρώσοι και Εκκλησία στην Κύπρο : πάρτε παραδείγματα μάρκετινγκ και κρατήστε πολλές πολλές σημειώσεις για μελλοντικές σας έρευνες σε ο,τι αφορά στις αντιδράσεις της μάζας. Πάντως αν έχετε ανάγκη για μια κάποια εκτόνωση και για χαράς ευαγγέλια, η ευκαιρία είναι μοναδική: χαρείτε και νιώστε υπερήφανοι. Όπως εκεί το 55-59... Τα χέρια κάτω από το τραπέζι ήδη σφίγγονται σε συμφωνίες που είτε δεν θέλετε, είτε δεν μπορείτε να υποπτευθείτε. Ειδικά με την πρόταση του τράγου της Κυπριακής εκκλησίας να παραχωρήσει όλη την περιουσία της στην διάθεση του κράτους, έχω μείνει άφωνη. Άφωνη από το πόσο σπουδαία στρατηγική επένδυση θα αποτελέσει κάτι τέτοιο.

Δεν πρόκειται για δωρεά, αλλά για επένδυση. Ας το καταλάβουμε αυτό. Δωρεά σημαίνει δίνω κάτι δίχως αντάλλαγμα. Τα ομόλογα εμπίπτουν στην κατηγορία «αντάλλαγμα μηδέν;» δεν νομίζω. Όλες οι μητροπόλεις, οι ενορίες, τα μοναστήρια θα κατέχουν ομόλογα του κράτους. Κρατική δηλαδή εγγύηση που μπορεί να παιχτεί στο χρηματιστήριο και να «ανεβοκατεβεί». Ας υποθέσουμε όμως ότι κανω λάθος και ότι πραγματικά δεν υπάρχει αντάλλαγμα χρηματικό.

 Μακροπρόθεσμα όμως είναι προφανές το αντίτιμο: Άντε μετά να πεις στην εκκλησία της Κύπρου να μην εκφέρει πολιτικό λόγο. Άντε μετά να μιλήσεις για διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Άντε να μιλήσεις για οτιδήποτε θα μπορεί να θίξει την εκκλησία την στιγμή που , αυτή, μάλιστα αυτή και πέραν από κάθε αμφιβολία, στην δύσκολη στιγμή σαν από μηχανής θεός παραχώρησε την (κατά τα λεγόμενα του Χρυσόστομου) τεράστια περιουσία της (την οποία μάζευε τόσο καιρό για μια δύσκολη ώρα σαν και αυτή;). Αμέσως ο Αρχιεπίσκοπος, για άλλη μια φορά, γίνεται και πολιτικός άρχοντας, οι εκκλησίες, οι ενορίες και τα μοναστήρια αποκτούν και πολιτική χροιά. Μπορείτε να σκεφτείτε μια καλύτερη επένδυση από μέρους της Κυπριακής Εκκλησίας; Χειροκρότημα θερμό για τους ανθρώπους πάντως που το σκέφτηκαν. Τους βγάζω το καπέλο. Υπό την προβιά του σωτήρα και μάλιστα του μεγαλόκαρδου, τα κερδίζουν όλα.

Tuesday 19 March 2013

Orthodox Icons

I think that looking at how christian "saints" are portrayed on orthodox icons, someone can understand the "values" of orthodox christianity. You see weak, ill, miserable, ugly, almost crazy looking humans.

They are obviously trying to show that these were people who went into extreme fasting and who no longer cared about their physical body. And that this is the ultimate good. And that suffering is the way a person can reach god. We have to suffer in order to come closer to the "creator". Pleasure, joy, health, living a good life, eating the things you want to, being near friends, all these are sins.

And the only way to be saved from eternal torture is looking and feeling miserable, like them:


Sunday 17 March 2013

Pope Francis

New Pope, same shit:


 



He may be the first latino Pope, but unfortunately he is the 266th conservative Pope.

Friday 15 March 2013

Νεκροί Θεοί

"Πού είναι το νεκροταφείο των αρχαίων θεών; Ποιός θρηνεί  στους τάφους τους; Κάποτε ο Δίας ήταν ο βασιλιάς των θεών και όποιος αμφέβαλλε για τη  δύναμή του ήταν ipso facto αδαής και βάρβαρος. Έχουν άραγε οι άνθρωποι σήμερα την ίδια γνώμη για το Δία;

Και τί να πούμε για τον Χουιτζιλοπότστλι; Εδώ και μόλις πεντακόσια χρόνια θυσιάζονταν γι'αυτόν χιλιάδες νέοι και παρθένες. Σήμερα όμως κανείς δεν τον θυμάται, εκτός ίσως από κάποιον άγριο στα βάθη του Μεξικό. Ποιός να ξέρει πού είναι ο τάφος του;   Ή ο τάφος του Σεντεότλ;  Ή του Οντίν;  Ή του Σατούρνου;  Ή του Άμμων-Ρα;  Ή της  Ίσιδος;  Ή του Άρη; Ή του Αντού;  Ή του Οματάκλ;  Ή του Μεροντάχ;  Ή του Ασσούρ;  Ή της Ιστάρ;  Ή της Ντιάνας; Ή του Θόρ;  Ή της Μινέρβα;  Ή του Όσιρι;  Ή της Αντεόνας;

Σε ποιά ξεχασμένη κόλαση περιμένουν την ανάστασή τους;  Πού είνα η ιτιά που κρέμασαν τις άρπες τους;

Κι όμως, όλοι αυτοί ήταν κάποτε μεγάλοι θεοί. Γενεές ανθρώπων μοχθούσαν για να κτίσουν τεράστιους ναούς με ογκόλιθους προς τιμήν τους.  Η ερμηνεία κάθε τους καπρίτσιου απασχολούσε χιλιάδες ιερείς, μάγους, ιεροκήρυκες, οιωνοσκόπους, επισκόπους. Η αμφισβήτηση τους σήμαινε θάνατο- συνήθως στην πυρά. Στρατοί ολόκληροι εξορμούσαν εναντίον των απίστων.

Τελικά όμως όλοι αυτόι οι θεοί μαράζωσαν και πέθαναν και σήμερα κανείς πια δεν τους σέβεται.  Ήταν όλοι τους θεοί σπουδαίοι: ήταν όλοι παντοδύναμοι, παντογνώστες και αθάνατοι. Είναι όλοι νεκροί."

Mένκεν.

Thursday 14 March 2013

Creationism

Considering the fact that at least 98% of the species on this planet went extinct, how can someone support that all this mass extinction's only aim was the appearance of our species?

And isn't it weird that religion, which never stops demanding from us humility and modesty, in fact supports this sick egocentrism and megalomania?

What kind of creator is someone so wasteful and so stubborn?

What kind of creator is someone so cruel and so mean?

And what kind of creator is someone, who instead of choosing to present himself in front of the advanced civilizations of that time, chooses to present himself in front of illiterate villagers in the desert?

Religion claims to "know" the word of God- always humbly and in a modest way, of course.

It's time to stop respecting these ridiculous superstitions, whose only aim is controlling humans in our real world.

Δημιουργισμός

Δεδομένου ότι τουλάχιστον το 98%  των ειδών σε αυτόν τον πλανήτη εξαφανίστηκαν, πώς μπορεί να υποστηριχθεί ότι όλη αυτή η εξαφάνιση και μετέπειτα η τεράστια έκρηξη ζωής, είχε ως μοναδικό στόχο της την εμφάνιση του είδους μας;

Και δεν είναι παράδοξο το ότι η θρησκεία, η οποία δεν παύει να απαιτεί από μας μια μαζοχιστική σχεδόν μετριοφροσύνη, ενθαρρύνει αυτήν την ακραία μορφή εγωκεντρισμού και μεγαλομανίας;

Τί είδους δημιουργός είναι κάποιος τόσο σπάταλος, τόσο ιδιότροπος και τόσο στο "περίπου";

Τί είδους δημιουργός είναι κάποιος τόσο σκληρός και αδιάφορος;

Και πάνω απ' όλα- τί είδους δημιουργός είναι κάποιος που αποφασίζει να "αποκαλυφθεί" σε αμόρφωτους βοσκούς στην έρημο;

Ποιός μπορεί να πει πως γνώρισε ή κατανόησε το νου του θεού; κι όμως, αυτό στην πραγματικότητα ισχυρίζονται - πάντα με ταπεινότητα και μετριοφροσύνη-οι θρησκευόμενοι.

Καιρός είναι να παύσουμε να εκτιμούμε αυτές τις απίθανες αξιώσεις, των οποίων ο μόνος στόχος είναι η άσκηση εξουσίας επί των ανθρώπων στον πραγματικό και υλικό κόσμο.

Wednesday 13 March 2013

Γιατί να μην μπορώ να προσβάλω την πίστη;

Πολλοί, όταν εγώ κρίνω την πίστη (όχι οποιασδήποτε θρησκείας, μόνο του χριστιανισμού, τις υπόλοιπες θρησκείες χαμογελούνε από περηφάνια όταν τις κριτικάρουμε) δέχομαι σχόλια του τύπου "τς τς τς.. δεν μπορείς να κρίνεις τη θρησκεία και τα πιστεύω κάποιου, είναι ιερά".

Φυσικά μπορεις να θίξεις και να προσβάλλεις την πίστη. Για την ακρίβεια όχι απλά "μπορείς - επιτρέπεται", αλλά αν είσαι έστω ελάχιστα σκεπτόμενος, επιβάλλεται να προσβάλλεις, κατακρίνεις, σατυρίζεις, γελοιοποιείς (πες το όπως θες) κάθε είδους ανόητη δεισιδαιμονία, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκειών φυσικά.

Ζούμε μέρες καρναβαλιών για παράδειγμα. Το καρναβάλι είναι παγανιστικό. Λατρεία του Διoνυσου. Αποφασίστε. Θα τηρήσετε την ορθοδοξία ή θα είστε όπως σας αρέσει; Γιατί, αν είστε το δεύτερο τότε μη μας μιλάτε για χριστιανισμό και ορθοδοξία.
Και όταν λέμε ότι νηστεύουμε 40 ημέρες, νηστεύουμε από ΟΛΑ. Το προγαμιαίο σεξ είναι του σατανά. Ο αυνανισμός ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Τρεις φορές την ημέρα προσευχή, διαφορετική το βράδυ από το απόγευμα και διαφορετική στη νηστεία απο τη μη νηστεία.

Έτσι λέει η ορθοδοξία. Αν κάνετε του κεφαλιού σας και ό,τι σαν βολεύει τότε είστε αιρετικοί.

Αν προσβάλλει η κριτική μου εσάς, εμένα με προσβάλλει το ότι είμαστε στο 2013 και ακόμα δεν μπορεί κάποιος γκέι έφηβος να πει φανερά τη σεξουαλική του ταυτότητα. Με προσβάλλει ο σεξισμός που υποθάλπεται από τη θρησκεία σας. Με προσβάλλει το ότι υπάρχει μέρος στο οποίο δε μπορώ να μπω γιατί είμαι γυναίκα. Με προσβάλλει η υποκρισία σας όταν λέτε ότι είστε χριστιανοί ενώ δεν έχετε διαβάσει ποτέ τη Βίβλο. Με προσβάλλει να θεωρούμαι ακάθαρτη επειδή βλέπω περίοδο. Με προσβάλλει το ότι η εκκλησία σας έχει τόσα λεφτά που μπορεί να μας αγοράσει και να μας πουλήσει όλους ενώ μιλά για ταπεινότητα. Με προσβάλλουν τα χρυσά σκήπτρα και οι λιμουζίνες ενώ ο πλανήτης μας πεινά. Και με προσβάλλει ακόμα, το ότι δεν μπορώ να κρίνω ελεύθερα ένα θεσμό ο οποίος ευθύνεται για τόσα απάνθρωπα εγκλήματα ανά τους αιώνες. Είμαστε πάτσοι;

Monday 11 March 2013

Photos of Istanbul

I took these photos while i was in Istanbul. I adore them.


Critical thinking and Atheism

I think teaching people how to think (question religion) is more powerful than teaching them what to think (there is no evidence for God).

It's the same as the difference between giving a person a meal (instruct them on the specific issue of God
existence or indeed lack thereof), and giving them the ability to cook for themselves (teaching them to tackle every ideology that is a dogma, criticize every theory that is proposed, value empirical evidence not authority, etc). In fact the two are so different that one of them is no different from indoctrination. 


So while critical thinking, scepticism, freethought, moral relativism, social justice, etc. are philosophies, they are also tools to protect against dogmas. Dogmas like economic ones, e.g., capitalism (there is little empirical evidence for it's base claims), political ones, e.g., communism, libertarianism, (again little empirical evidence for their axioms, that all people are biologically equal (individual differences ALWAYS exist), that all people are morally equal, etc.) and on and on to include religious dogmas, and to include unfalsifiable ideas about other people.

These are important things for children to learn because they protect them from being taken advantage of economically, from endangering their health (homeopathy), from jeopardizing their sanity (spiritual people tend to have a much higher incidence of mental diseases), and most important from being victimized, marginalized, abused (think women's or LGBT's position in the major religions and their abuse by them).

Learning not only to question but how to question is an invaluable gift that every pedagogical paradigm should provide its students.

Sunday 10 March 2013

Important people i met online

Friends:

Kevin
I met Kevin on interpals, during the 2010 South African World Cup. I remember i was in a really good mood that day, it was one of the days that i just HAD to talk to people. It rarely happens. On interpals, i rarely messaged anyone at that point of my life, but that day was an exception (Thank God!). I remember i visited 4-5 profiles before i visited Kevin's. Then, after reading the profile and deciding that he was cool, i messaged him- i don't remember what i said.
I remember that i didn't look at his photos or age- some time later when i realized he was 14, i was SHOCKED. Anyway, we had a conversation which made me laugh a lot. I was generally in a good mood because of the world cup, as weird as this sounds. No events happened in my life at that point: i was just breathing. Somehow watching matches everyday on tv was exciting me. God it sounds wrong. But anyway me and Kevin were joking a lot about the World Cup when we first met. I don't remember the jokes: i somehow remember joking about waka waka and south africans entering the games without tickets. I'm smiling right now, it was really funny
Then we became really good friends. We somehow have our own "inside jokes" about everything, and we still write to eachother in a weird english dialect, called koreanglish. We have a word we use: "bandy", i don't even remember what that means for us but we still use it all the time. It's just bandy. It's the bandiest word ever invented!
I'm really glad that i met Kevin, and i'm glad that he still tolerates my weirdness. He's a really nice guy, and i'll always be surprised when speaking to him, surprised about how much he knows for his age and surprised by his abilities in languages. He's going to achieve a lot in his life, this kid!

Favorite quote:
"True, bandy was but bandily over is."

Trevor
What can i say about Trevor? He is a funny human being. In fact, i don't remember when i met him. I remember he messaged me first, don't remember what he said, but i'm glad i replied. At that point, if i replied to someone it meant that the person was either really funny, or really smart, or both.
He is definitely the proof that Americans are not stupid or ugly or fat, hah.
Anyway, he is the kind of a person who is really easy going towards his friends, i don't even remember him getting angry at anything, ever. He's really admirable for that.
He doesn't know how important his friendship is for me, obviously because i never told him, but it really is. I think he thinks that people you meet on the internet are not really that important, but i do think they are and i do think he is one of them.
I had some internet problems for some months, and i am now thinking, what did i miss most about the internet? Trevor's jokes, conversations with him and our common good friend, Gonzalo, and generally them. I could survive without internet, because i was talking on the phone with Utku everyday anyway, but i now realize that i was definitely missing them.
I have always been laughing with Trevor's lines, my God. Hilarious. He is much into racist jokes. He makes fun of everything. He has a thing with the Jews. He always blames them. Gonzalo on the other hand blames the Palestinians for everything. Aren't they just perfect for eachother?
I'm looking forward to meeting both Trevor and Gonzalo in real life. I'm sure we'll manage to do it.
Well it seems that i can't write about Trevor, without mentioning Gonzalo too. It's crazy. In my mind they are equally important. They definitely have a different kind of personality, but i need them both.
The conversations with Trevor relax me a lot, even his jokes. I always feel better when i talk to him.

Favorite quote:
"Have you ever even had a fajita or a burrito? They're ******* delicious! How dare you slander my culture like that, you swine? I'm reporting you to Interpals!!"

Gonzalo
There are still debates about WHEN i met this Spanish homosexual spiritual Gemini (i remember WHERE though, it was under the Greek version of the "Dragonball opening" video, on youtube)-i know, we're lame- but he ended up being really important for me.
First and most important, he had a a very big influence on my thoughts, since at that age i was still searching for answers and had very mixed feelings towards world issues. Second, he made me laugh. So much that, after speaking to him on msn (yes, at that time we were all using msn) for 7 hours, until 4'o clock in the morning, i couldn't sleep because of the excitement: i was thinking about the things he was teaching me about Spain, and i was laughing at his lines.
What i remember(God it was so many years ago..) was his picture on msn. It was a crossed hamburger (nowdays he is telling me that he was on a diet then, so that explains the crossed hamburger. Hilarious). I didn't know how he looked like for days, because of that hamburger! I also remember that it was summer, and i was eating ice-cream while we were talking. (Why do i only remember the food?)
Even if he claims to be spiritual, a paganist, and all that shit, he was the person who influenced me in becoming an atheist, and he probably doesn't even know that. My political thoughts were influenced by him a lot,  too. He was my first real foreign friend, that's why i was so happy speaking to him.
I should also thank him for convincing me to make an interpals account, where i met some other special people too.
Anyway, we still are friends and we will probably still be for a lot of time. He's the kind of person that you can't do without. If i go too long without hearing his bullshit, i miss him. He is an adorable and hilarious man.

Favorite quote:
"We've taken over Israel, the Jewish State, source of all forms of cultural homophobia since the Leviticus was written. Don't underestimate us. Our goal is world domination."


Boyfriend
I've been trying to find excuses to show Utku my blog today, so that he sees this post about him. He still didn't check it! Oh well. He'll probably see it tomorrow i guess, and he'll be like "ohhhhhh awwww Blablubleeeee awww". And then i'll be like "really??". And then he'll be like "ashsuhssysushsffugff837". We often have very profound conversations like these.

Well for the start, he has managed to become the person in my life that i can't do without. He is caring, sweet, smart, handsome and he treats me amazing. I've never even imagined that boyfriends can treat their girlfriends that way.

Here you can see one of our photos together in our bed, this is me and nigger Utku with green hair, pirate hat and one eyebrow. This is how we really look like, by the way. As you can see he keeps a train toy because he loves the chaf-chouf train sounds. We also lay on bed with our shoes, and his pijama is usually a doctor's uniform:
 

Well, from that you can understand what kind of person i'm talking about. HE made that SHIT. He's funny and witty, and completely crazy sometimes. That's why i love him anyway.
We met on 9gag, under this post about Greek economy. (LOL)
He had a discussion with a nationalist Greek guy, i "liked" his comment, we started talking on facebook and basically this is how we met. Thank God my cousin Alex was sending me 9gag stuff, so at that point i was really into 9gag posts. Now i rarely see stuff over there but that's another story.

Anyway, the rest is simple, we met and everything. We walked together for hours, talked for hours, watched movies while eating cheese and aimlessly wandered inside shopping malls. We laughed and cried together.
I keep on fighting with my demons and he helps me a lot. Our experiences, the fact that we have been through similar situations and the fact that we are scared of the same things made us connect even more i think.
Even though he deserves a very long text written by me, i can't say anything more than this right now: I love you, thank you for being next to me, you are what keeps me going on. You are amazing!
 
Favorite conversation:
 
utku:
where's my dummy:(((
where where
 
me:
bhjvbghgvhybghbjhn

utku:
blublu

me:
bubiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
bluuuuuuuu
gluuuu

utku:
mu bububih
babu!!

as he says cavemen speak better than we do^_^

Why i'm not a Christian

In order to be a theist you have to believe in God, and in order to be a (decent) christian, you have to at least believe that Jesus of Nazareth was the nicest and wisest person who lived on the planet. While his existance is still debatable, i want to focus on Jesus as described in the Bible and explain why i am not a christian, even if i agree with some of the things he might have said.

Two things i find negative about how his personality is described are:

1) Him seeing himself as God 2) Him believing in the concept of hell (eternal punishment).

My first point is really easy to understand: a person who viewed himself as God, or the son of God, but at the same time known as the most humble human being? I really don't get it.

As for the second, it might not be as clear but for me, a wise person, a nice person, a deep humanist soul, could never believe in eternal punishment. Some might say "hey it's just fair, people who are bad have to finally be punished". I disagree. Hell as an idea is completely disgusting.

Furthermore, while reading the Bible you'll find many parts where Jesus is seen as a person who didn't really have the best behavior towards the people who were not listening or following his teachings: it's repeated a lot, Jesus telling his students that the people who are not listening to him are going to be punished someday. It looks to me almost as if he wanted revenge. You won't find this kind of behavior if you look at how Socrates was described: Socrates was very kind towards the people who weren't listening to his teachings. It seems to me that a truly wise person would have followed the path of Socrates, not Jesus'.

I want to be more specific now and present some of his teachings that i disagree with.

I think the most popular Jesus' quote in the atheist society is this:

1)“Do not think that I have come to bring peace on earth; I have not come to bring peace, but a sword.”
(Matthew 10:34)

I think there's no need to comment on that, it's quite clear, even though most fellow Christians would probably support that.. "it's just symbolic".

2)"He who loves father or mother more than me is not worthy of me; and he who loves son or daughter more than me is not worthy of me.”
(Matthew 10:35-37)

Nice teaching of family values, by the way. I do think that this quote reflects Jesus' personality.

3)“If any one comes to me and does not hate his own father and mother and wife and children and brothers and sisters, yes, and even his own life, he cannot be my disciple.”
(Luke 15:26)

Again. Family values.

4)“I told you that you would die in your sins, for you will die in your sins unless you believe that I am he.” (“He” meaning the Messiah/ Son of God.)
(John 8:29)

And again. The only way to salvation is through a specific religious belief. All other beliefs are incorrect, and nothing else can save you. Was he really the nicest of all men?

5)“He who rejects me and does not receive my sayings has a judge; the word that I have spoken will be his judge on the last day."
(John 12:48)

Same thing. Not a christian? You were born in another country and never heard of this stuff before? You my friend are fucked!

Now the one that always bugged me, because people are always quoting it:

6) "And one of them, a lawyer, asked him a question, to test him. “Teacher, which is the greatest commandment in the law?” And he said to him: “You shall love the Lord your God with all your heart, and with all your soul, and with all your mind. And a second is like it, You shall love your neighbor as yourself.”
(Matthew 22:35-39)

First of all please, do you actually see what the greatest commandment in the law is? "Loving God" is more important than "loving your neighbour as yourself", according to Jesus. Is it really less important to treat other people well, than to believe in God?
This phrase always bothers me because of another thing too though: if my neighbour is a mean jerk, then i'm NOT gonna love him as myself. Should i really love Hitler, if he happened to live next door?
Respect and love is earned. I really disagree with everything in this phrase. I do not find it wise at all.
  
7)"But I say to you, Do not resist one who is evil. But if anyone strikes you on the right cheek, turn to him the other also.”
(Matthew 5:38)

I think that the rights people earned in the history of humanity were not earned by turning the other cheek. It has a nice sound to it, sounds nice and all, but it's not right.

8)“You have heard it said that it was said to the men of old, ‘You shall not kill; and whoever kills shall be liable to judgment.’ But I say to you that every one who is angry with his brother shall be liable to judgment; whoever insults his brother shall be liable to the council, and whoever says ‘You fool!’ shall be liable to the hell of fire.”
(Matthew 5:21-22)

This means that thought crimes are as bad as killing. What you think is as bad as killing someone. Insulting is as bad as killing. Calling someone a fool will make me deserve to be burned in fire.

I've been re-reading the Bible because i need to know very well what i'm fighting against. Jesus, if he existed could be a wise man indeed, but nothing in this book shows me he was God.

Friday 8 March 2013

Ιδεολογία

Η απόκτηση ιδεολογίας και πολιτικών πιστεύω ξεκινά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μαθαίνεται και η θρησκεία, δηλαδή μέσω της οικογένειας. Ό,τι πιστεύεται στην οικογένεια έχει ένα ειδικό κύρος, διότι ακριβώς έρχεται από πρωταρχικό κοινωνικό σύνολο και από ανθρώπους με ιδιαίτερη σημαντικότητα για το άτομο.

Σ' ένα ιδανικό περιβάλλον, αυτές οι ιδεολογίες κριτικάρονται μέσω της μόρφωσης και του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε χώρες σαν τη δική μου, είναι συχνή η στήριξη αυτών των ιδεολογιών από την παιδεία επίσης, μέσω των μαθημάτων ιστορίας και των επικίνδυνων και αναχρονιστικών "εθνικών γιορτών" που θυμίζουν φασιστικά καθεστώτα.

Δυστυχώς, από τα ποδοσφαιρικά σωματεία, μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα καφενεία ακόμα, τα πάντα στην Κύπρο ωθούν το άτομο στο να επιλέξει μια ιδεολογία, και το πιο σημαντικό, να φανατιστεί με αυτήν. Το να διαβάζει κανείς ουδέτερες ιστορικές πηγές δεν ενθαρρύνεται, αυτό που ενθαρρύνεται είναι η απόκτηση πολύ καλής και επιλεκτικής μνήμης. Καλής για τα λάθη των ιστορικών εχθρών, και επιλεκτικής για τα δικά μας λάθη. Φυσικά, κάθε λάθος του κόμματος παραβλέπεται και διαγράφεται.

Η Κύπρος υπήρξε υποδουλομένη σε πολλά και διαφορετικά καθεστώτα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της και από τότε που "απελευθερώθηκε", οι κάτοικοί της κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τέτοιου είδους κοινωνία στην οποία είτε είσαι πατριώτης είτε εισαι προδότης, ίσως στην προσπάθεια τους να πείσουν τους εαυτούς τους για το πόσο καλά τα καταφέρνουν μόνοι τους, χωρίς  αυτά τα καθεστώτα.

Ideology

Having ideologies and learning about politics, starts the same way learning about religion does, it starts with family. What is believed in the family has a certain kind of prestige and heaviness, because it comes from people who are very important for the person, and whom the person admires.

In an ideal environment, these ideologies are later being challenged through education and critical thinking.
In countries like mine, it's usual that the ideologies coming from the family are often repeated and supported in education too, through history classes and dangerous and archaic celebrations such as "national holidays", which resemble fascist regimes.

Unfortunately, from soccer clubs, to media and even coffee houses, everything in Cyprus makes a person feel like he must choose an ideology, and most importantly, be fanatic about it. Reading neutral historical sources is, of course, not encouraged, but having a very selective memory, and an extremely good memory when remembering the mistakes of our historical opponents, is. And for goodness' sake, any mistake our country or political party ever made is automatically deleted and rejected.

Cyprus was under oppressing regimes for the biggest part of its history, and from the time it went "free", its people managed to create a completely fascist society, in their attempt to prove themselves how democrats they are, and how they live so much better without these regimes.

Thursday 7 March 2013

Θρησκεία

Είναι εύκολο να καταρρίψεις την πίστη σου σε μια θρησκεία, ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το να διαβάσεις τα "ιερά βιβλία" της θρησκείας σου. Βιβλία γεμάτα μίσος, τεράστια λάθη και αμορφωσιά, γενοκτονίες, μισογυνισμό, πόλεμο κατά της ομοφυλοφιλίας, ενθάρρυνση της απόκτησης σκλάβων, ρατσισμό, και όλα τα παραπάνω μάλιστα να πουλιούνται ως "η μόνη αλήθεια".

Όμως, ακόμα και μετά την αποδοχή ότι αυτά τα βιβλία το μόνο που περιέχουν είναι μυθολογικές βλακείες και το ότι δεν υπάρχει τίποτα το "ιερό" εκεί μέσα, οι πιστοί γενικά χρησιμοποιούν κάποια επιχειρήματα υπερ της γενικής ιδέας "θρησκεία". Αυτά συνήθως είναι: "H θρησκεία δίνει στον άνθρωπο ηθική", "H θρησκεία είναι χρήσιμη και βοηθά τον άνθρωπο να συνεχίσει" και "Xρειαζόμαστε τη θρησκεία, ο αθεϊσμος είναι κακός, κοίτα όλα αυτά που έκανε ο Στάλιν!"
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί θεωρώ ότι αυτά τα επιχειρήματα δε στέκουν.

Όπως είπε ο Christopher Hitchens: "Δείξτε μου μια καλή πράξη, έστω μία, που μπορεί να κάνει ένας πιστός, την οποία να μη μπορει να κάνει ένας άπιστος."
Η όλη ιδέα περί σχέσης της ηθικής με τη θρησκεία καταστράφηκε σε μία μόνο πρόταση. Πράγματι, δεν υπάρχει έστω μια καλή πράξη η οποία να μπορεί να γίνει από έναν πιστό, αλλά να μη μπορεί να γίνει από έναν άπιστο. Κατ' ακρίβειαν, η θρησκεία είναι υπεύθυνη για τα πιό ανήθικα, πιο βάρβαρα γεγονότα στην ιστορία του πλανήτη μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι καλύτεροι, οι πιο αιματηροί πόλεμοι διαπράχθηκαν στο όνομα του Θεού. Επομένως, είναι επικίνδυνο το να πιστεύει κανείς πως η θρησκεία εξισώνεται με την ηθική. Η ηθική προϋπήρχε οποιασδήποτε θρησκείας που υπάρχει στον πλανήτη σήμερα.

Το επιχείρημα "ηθική" με οδηγεί κατ' ευθείαν στο επιχείρημα "Στάλιν", ένα πολύ φτηνό επιχείρημα, κατά τη γνώμη μου. Είχαμε το Χίτλερ, έναν Καθολικό Χριστιανό (ο οποίος είχε την πλήρη υποστήριξη της καθολικής εκκλησίας όταν διέπραττε τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά των Εβραίων), και το Στάλιν, έναν άθεο υπεύθυνο για το θάνατο ακόμα περισσότερων ανθρώπων. Πάμε λοιπόν να ξανακαταστρέψουμε το επιχείρημα "ηθική":  κάποιοι πιστοί είναι καλοί, κάποιοι πιστοί είναι κακοί. Κάποιοι άπιστοι είναι καλοί, κάποιοι άπιστοι είναι κακοί. Η ηθική, σε καμία περίπτωση δεν πάει πακέτο με τη θρησκεία.

Τώρα, είναι η θρησκεία χρήσιμη για έναν άνθρωπο; είναι χρήσιμη η πίστη ότι είσαι μέλος ενός μεγάλου σχεδίου, και ότι μια πατρική φιγούρα στον ουρανό ξέρει το όνομα σου, ξέρει κάθε σου βήμα και σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου; Ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτό εξαρτάται.

Προσωπικά, δεν είμαι πιστή και δεν καταλαβαίνω πώς το να πιστεύει κανείς σε ψέματα μπορεί να το βοηθήσει στη ζωή του. Δεν εύχομαι καν να υπάρχει αυτή η πατρική φιγούρα, η οποία ξέρει τι σκέφτομαι και τι κάνω και με παρακολουθεί κάθε στιγμή. Θα ήταν σα να ζούσα στη Βόρεια Κορέα. Θα μπορούσε να με κριτικάρει και να με τιμωρήσει για αυτά που κάνω, ακόμα και για τις σκέψεις μου, ενώ κηρύττει ανιδιοτελή αγάπη για μένα. Αν αυτή η φιγούρα υπήρχε, δεν θα ήθελα να πιστεύω σ'αυτην, γιατί τολμά να λέει ότι είμαι αμαρτωλή απ' τη γέννα, για κάτι που ποτέ δεν έκανα, και γιατί τολμά να φωνάζει ότι χρειάζομαι σωτηρία και συγχώρεση, την οποία μόνο κοντά σε κείνη μπορώ να βρω. Τολμά ακόμα να ισχυρίζεται "παντοδυναμία", αλλά επιλέγει να μη βοηθήσει τους εξαθλιωμένους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της καθημερινά. Δε θα ήθελα να πιστεύω σε αυτό το τέρας, και δε βλέπω το πώς οι απειλές για "αιώνια κόλαση" μπορούν να θεωρηθούν "χρήσιμες". Το μόνο πράγμα που προκαλεί στη ζωή σου αυτή η πατρική φιγούρα είναι φόβο και τύψεις.

Τότε, θα πεις, "τί θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αν όχι ο Θεός;" Είναι πολύ πιο απλό, πολύ πιο απλό από τις άπειρες αναπάντητες προσευχές και τα "μεγάλα σχέδια". Είναι η φύση. Η αγάπη. Η τέχνη. Η μουσική. Η επιστήμη. Η λογοτεχνία. Ένα δείπνο με την οικογένεια σου. Πες μου τώρα, δεν αξίζουν όλα αυτά περισσότερο απ' ότι ο φανταστικός παππούλης στον ουρανό;

Αγνωστικισμός-Αθεϊσμός

Όλο και περισσότεροι άπιστοι στις μέρες μας προτιμούν να αυτοαποκαλούνται "αγνωστικιστές" αντί "άθεοι" (όρο που βρίσκω άστοχο επίσης).

Από τη βικιπαίδεια: "Αγνωστικισμός ονομάζεται η φιλοσοφική θεώρηση ότι η αλήθεια ορισμένων μεταφυσικών υποθέσεων, όπως οι θεολογικοί ισχυρισμοί που αφορούν την ύπαρξη του Θεού, των θεών ή θεοτήτων, είναι είτε προς το παρόν άγνωστη είτε εγγενώς απρόσιτη".

Τώρα πείτε μου, πώς ακριβώς αυτός ο όρος εκφράζει τα θρησκευτικά σας πιστεύω;
Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλείτε "αγνωστικισμό", επειδή πολύ απλά κάθε άνθρωπος είναι αγνωστικιστής. Προφανώς και "οι θεολογικοί ισχυρισμοί που αφορούν την ύπαρξη του Θεού, των θεών ή θεοτήτων, είναι είτε προς το παρόν άγνωστη είτε εγγενώς απρόσιτη." Όλοι το ξέρουμε. Μην παριστάνετε τους ξεχωριστούς επειδή ξαφνικά ανακαλύψατε πως "δεν θα μάθουμε ποτέ".

Μην πέφτετε στην παγίδα του λογικού σφάλματος "μέση οδός". Είτε πιστεύετε σε ένα Θεό ο οποίος συνειδητά δημιούργησε τον κόσμο και παρεμβαίνει στη ζωή σας και στη ζωή των άλλων για το μεγάλο του σχέδιο είτε όχι. Είτε ζείτε τη ζωή σας με βάση αυτό το δόγμα είτε όχι.

Τώρα, όσον αφορά τον αθεϊσμό. Όλοι οι άνθρωποι είναι άθεοι σε σχέση με κάποιους Θεούς. Οι Χριστιανοί είναι άθεοι σε σχέση με τον Κρίσνα, οι Μουσουλμάνοι είναι άθεοι σε σχέση με το Βούδα. Και εγώ είμαι άθεη σε σχέση με όλους τους χιλιάδες Θεούς που έχουν επινοηθεί στην ιστορία του ανθρωπότητας.

Ο αριθμός των αθέων που δεν ξέρουν καν ότι είναι άθεοι με ανησυχεί. Είναι περισσότεροι από όσο φαντάζεστε. Πρέπει να αποκαλύψουμε την υποκρισία των αθέων που επιμένουν ότι είναι θρήσκοι. Είναι η πλειοψηφία. Προσωπικά, δεν με ανησυχούν οι εξτρεμιστές. Με ανησυχούν οι υποκριτές-άθεοι που αυτοαποκαλούνται θρήσκοι και δίνουν λόγο στους φονταμενταλιστές και κυβερνήτες να συνεχίζουν τις επιβλαβείς επιδράσεις των θρησκειών στις κοινωνίες. Δίνουν άδεια στους τρελούς να δικαιολογούν τα πιστεύω τους. Οι τελευταίοι, πιστεύουν οτι οι υποκριτές-άθεοι χρειάζονται πιο σκληροπυρηνική θρησκεία επειδή δεν είναι τόσο θρήσκοι όσο πρέπει.

Δεν πιστεύεις στο Θεό, όταν τον θυμάσαι μόνο όταν έρθει η κακιά στιγμή. Δεν πιστεύεις στο Θεό, όταν έχεις τη θρησκεία των γονιών σου, μια θρησκεία δοσμένη βίαια σε σένα καθαρά από θέμα τύχης και γεωγραφίας και σε ηλικία που ακόμα δεν ξέρεις καν να μιλήσεις. Δεν πιστεύεις στο Θεό, πιστεύεις μόνο στην πίστη ότι υπάρχει Θεός, κάτι που σε κάνει αμόρφωτο ή υποκριτή ή και τα δύο.

Γραμμα στους Ελληνοκυπριους

Τίποτα δεν είναι ξεχωριστό, απλά και μόνο επειδή συνέβη και στον τόπο σου.
Έκανες λάθος; το πληρώνεις. 'Ολη αυτή η κλάψα.. γιατί; ποιός ο σκοπός; τι προσπαθείς να κάνεις; ποιόν πας να ξεγελάσεις;

Κύπριε, για ποιά κατοχή μιλάς; Τι είδους κατοχή είναι αυτή, με το μεγάλο σου σπίτι, το εξοχικό, τα δυο βόλβο και με όλα σου τα παιδιά να δουλεύουν στην κυβέρνηση;
Καταστρέψαμε τα πάντα σ'αυτό το νησί, και ακόμα κατηγορούμε τους Τούρκους, τους Άγγλους, τους Έλληνες, και όλους τους άλλους επειδή φοβόμαστε να κοιτάξουμε στον καθρέφτη.

Για χρόνια, αυτό ήταν το μόνο που άκουγα: "Οι Τούρκοι είναι κακοί, αυτό που κάνουν είναι παράνομο! Παράνομο!"
Ξέρουμε όλοι τους αληθινούς υπαίτιους, κοινό μυστικό. Μα φυσικά, αυτοί είναι ήρωες, ανεμίζουμε τις "made-in-china" ελληνικές μας σημαιούλες σε καθε περίσταση για να τους τιμήσουμε. Όμως φυσικά, το φταίξιμο ανήκει στην Τουρκία. Φυσικά, αυτό που κάνει είναι παράνομο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμα θέλεις να παλέψεις για την Κύπρο; Δεν με νοιάζει πια. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να αξίζει να παλέψεις. Αυτό που άξιζε ήταν να ενωθεί το νησί. Είχες την ευκαιρια το 2004. Την απέρριψες. Οι περισσότεροι δεν θέλουν τα σπίτια τους. Μισούν φανατικά τους Τούρκους, ποτέ δεν θα ήθελαν να ζήσουν μαζί τους, και ποτέ δεν ήθελαν. Γι'αυτό και δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να αξίζει να παλέψεις, γιατί το "θέλω να πάω πίσω" είναι ένα μεγάλο ψέμα. Παραδέξου το, μπορείς;

"Θέλω το σπίτι μου! Ζητάω πολλά; και μόλις το πάρω, θα εξαφανίσω όλους τους βρωμο-τουρκοκύπριους απ΄την περιοχή, δεν μπορώ να τους βλέπω! πονάνε τα μάτια μου! κοίταξε τι λυπημένος που είμαι! δεν είναι τίποτα δικό μου φταίξιμο, είμαι θύμα! είναι όλοι αυτόι οι μεγάλοι και τρανοί που πούλησαν το νησί μου, γιατί εγώ ήμουν ένας μαλάκας που σκότωνε τα αδέλφια του!"
αυτά ακούω όποτε λες.. "θέλω να πάω πίσω"..

Μια ανώτερη δύναμη

Ακούω μαλακίες σαν κι αυτές εδώ και χρόνια και κατα τη γνώμη μου πρέπει να κτίσουμε εκκλησίες για αυτού του είδους τους μαλάκες, και να αρχίσουμε να κλέβουμε τα λεφτά τους ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες εκκλησίες κάνουν στους άλλου είδους μαλάκες.
Γίνονται όλο και περισσότεροι κάθε μερα, πολλαπλασιάζονται σαν τις κατσαρίδες.

Τυπικές βλακείες που ακούς να σου λενε κατα τη διάρκεια της μέρας: "Δεν πιστεύω σε θρησκείες, όμως πιστεύω ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω, μια ανώτερη δύναμη στον ουρανό..καταλαβαίνεις..μια ανώτερη δύναμη.. που δημιούργησε το σύμπαν..δεν ξέρω πώς να την ονομάσω, δεν πρέπει να δώσουμε όνομα..ή ίσως μπορούμε να την πούμε "φύση" ή κάτι τέτοιο..ναι, να την πούμε "φύση", επειδή η φύση είναι τέλεια από όπου κιαν το δεις.. κοίτα εκεί όλα τα υπέροχα δέντρα και τα λουλουδάκια..δεν είμαι βαθιά θρήσκος αλλά πίστεύω σε κάτι πνευματικό..διαβάζω πολύ για αυτά ξέρεις."

Πραγματικά; Τι συμβαίνει μαζί σας γαμώτο; Αυτή τη σκέψη σας ούτε καν στον εαυτό σας δεν μπορείτε να την εξηγήσετε, πώς προσπαθείτε να την εξηγήσετε σε άλλους; Όταν ακούς αυτά από το στόμα εφήβων, οι οποίοι ακόμα ψάχνονται για τον κόσμο και καλά κάνουν είναι απόλυτα λογικό, όμως να ακούς αυτά απο μορφωμένους ενήλικες; επιεικώς τραγικό.

Γάμοι Ομοφυλοφίλων

Βρήκα μια είκονα στο διαδίκτυο με το όνομα "10 Λόγοι για να απαγορεύσουμε τους Γάμους Ομοφυλοφίλων" και θέλω να τη σχολιάσω. Τα σχόλια μου, που είναι στις παρενθέσεις, είναι φυσικά ειρωνικά.

1.Το να είσαι γκέι δεν είναι φυσικό.

(Ναι, επειδή φυσικό είναι μόνο ό,τι υπάρχει στη φύση, έτσι; συμπεριλαμβανομένων και των 1.500 ζώων που έχουν ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές. Ουπς.
Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι όλοι αρνούνται τα αφύσικα πράγματα, όπως τα αυτοκίνητα, τα γυαλιά ηλίου και τα κλιματιστικά.)

2.Οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να γίνουν γκέι.

(Φυσικά, ακριβώς όπως το να στέκεσαι δίπλα από ψηλούς ανθρώπους θα σε ενθαρρύνει να είσαι ψηλός. Συμβαίνει συνέχεια.)

3.Το να νομιμοποιήσουμε τους γάμους ομοφυλοφίλων θα ανοίξει τις πόρτες για κάθε είδους τρελή συμπεριφορά. Οι άνθρωποι θα θελήσουν ακόμα και να παντρευτούν τα κατοικίδιά τους.

(Επειδή όλοι ξέρουμε ότι οι σκύλοι μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια γάμου.)

4.Ο ετεροφυλόφιλικός γάμος υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Γιατί να τον αλλάξουμε τώρα;

(Φυσικά και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Ακόμα πληρώνεις 3 καμήλες για να παντρευτείς το κορίτσι σου, ακόμα οι μαύροι δεν μπορούν να παντρευτούν λευκούς, και ακόμα το διαζύγιο είναι παράνομο. Όντως, καθόλου δεν έχει αλλάξει.)

5. Η ιερότητα του γάμου θα καταστραφεί.

(Η ιερότητα του γάμου σου στο Λας Βέγκας, μετά από το μεθύσι με πρόσωπο που ξέρεις εδώ και μόλις δύο ώρες θα καταστραφεί όντως. Κρίμα!)

6. Οι στρέιτ γάμοι είναι οι μόνοι έγκυροι επειδή παράγουν απογόνους.

(Τότε τα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και οι μεγαλύτερης ηλικίας να μην παντρεύονται επίσης, επειδή τα ορφανοτροφεία ακόμα δεν είναι γεμάτα, ο πλανήτης σίγουρα χρειάζεται πιο πολλά παιδιά, και δεν έχουμε απολύτως κανένα προβλήμα υπερπληθυσμού.)

7. Οι ομοφυλόφιλοι γονείς θα μεγαλώσουν ΜΟΝΟ ομοφυλόφιλα παιδιά.

(Ακρβώς όπως οι ετεροφυλόφιλοι γονείς μεγαλώνουν ΜΟΝΟ ετεροφυλόφιλα παιδιά. Έτσι;)

8. Η θρησκεία δεν δέχεται τους γάμους ομοφυλοφίλων.

(Επειδή όπως σε κάθε καλή θεοκρατία, οι αξίες μιας θρησκείας πρέπει να επιβάλλονται σε όλη τη χώρα, ακόμα κιαν υπάρχουν άνθρωποι σε αυτήν που δεν πιστεύουν στη συγκεκριμένη θρησκεία.)

9. Τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν χωρίς ένα αντρικό και ένα γυναικείο πρότυπο στο σπίτι.

(Φαντάζομαι πως αυτός είναι και ο λόγος που απαγορεύουμε και στις μονογονεϊκές οικογένειες να μεγαλώνουν παιδιά επίσης;)

10. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προσαρμοστούμε σε τέτοια μεγάλη κοινωνική αλλαγή.

(Ακριβώς όπως δεν προσαρμοστήκαμε στο ότι οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα να ψηφίζουν, ή στο ότι θα χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα αντί για άμαξες.)

Φυσικά  και όλα τα επιχειρήματα παραπάνω είναι επιεικώς ηλίθια. Αφήστε τους ανθρώπους να ζήσουν όπως θέλουν και μην επεμβαίνετε στις ζωές τους. Δεν έχετε το δικαίωμα να αφαιρείτε δικαιώματα.

Wednesday 6 March 2013

Gay Marriage

I found a picture on the web, "10 Reasons to ban Gay Marriage" , and i want to contribute to it even more. My comments in the brackets are, needless to say, ironic.

1. Being gay is not natural. 

(Yes, because natural is only what exists in nature, right? including 1.500 animal species that practice homosexuality. Oh wait..
Also, we know EVERYONE rejects unnatural things, like cars, eyeglasses and air-conditioning.)

2. Gay marriage will encourage people to be gay.

(Of course! How come i never thought about it before? exactly like standing next to tall people will encourage people to become tall! Happens all the time!)

3. Legalizing gay marriage will open the door of all kinds of crazy behaviour. People may even wish to marry their pets.

(Because we all know that a goat has legal standing and can sign a marriage contract.)

4. Straight marriage has been around for a lot of time and it hasn't changed at all. Why change now?

(Sure it hasn't changed at all. You still pay 3 camels to marry your woman, black people still can't marry white people, and divorce is still illegal. It hasn't changed at all indeed.)

5. The sanctity of marriage will be destroyed.

(The sanctity of getting married in Las Vegas after getting drunk with a person you know for 2 hours will certainly be destroyed. What a pity that is!)

6. Straight marriages are the only valid ones because they produce children.

(So infertile couples and old people shouldn't get married either, because the orphanages are clearly not full yet and the planet definitely needs more children, because the earth is definitely NOT overpopulated.)

7. Gay parents will only raise gay children.

(Same way straight parents raise ONLY straight children. Right?)

8. Religion does not approve gay marriage.

(Because as in every good theocracy, the values of one religion should be imposed in the whole country, despite the fact that some of the people in it might not believe in the same religion.)

9. Children can't live without a male and female role model at home.

(I guess this is why we forbid single parents to raise children, too?)

10. We can never adapt to such a big change of the foundation of society.

(Yeah, as we never adapted to women having the right to vote, or to using cars instead of carriages.)

A Higher Power in the Sky

I've been hearing shit like these for the past years and we seriously need to build a church for these people, and start stealing their money exactly how the rest of the churches are doing to the other ignorant assholes. They are getting more and more everyday, and multiply like cockroaches.

Typical shit you' ll hear from them during the day:  "I don't believe in religions, but i do believe there's something out there, a higher power up in the sky..you know... a higher power..who created the universe..i don't know how to call it, we shouldn't give a name to it..maybe we can call it "nature" or something..yeah we should call it nature because nature is perfect in every way.. look at all the pretty trees and the flowers..i'm not religious but i'm spiritual, i read a lot about this stuff you know. It just seems like everything n this world was created just for us humans to live on it. The earth's distance from the sun for example."

Seriously? What's wrong with you people? You can't even explain this thought to yourselves even, how are you even trying to explain it to others? You'd normally except this kind of thing coming from a teenager, who still questions everything around him, but to hear this from educated grown up people is plain ridiculous.

Like most people you refuse to accept that it's about luck. You refuse that we are mere vessels, we have to be special, important. Well shit Jack we aren't, and it's fine! It's perfectly fine! That doesn't make us any less human. Doesn't mean we can't show solidarity and understanding. Doesn't mean we can't be creative. Doesn't mean we can't appreciate a wonderful piece of music. Doesn't mean we can't reach the moon. It doesn't reduce us, not one bit. Why should it?

Agnosticism-Atheism

More and more non-believers prefer to call themselves "agnostics" rather than "atheists" (which i agree is not a good term for a non-believer either).
From wikipedia :  "Agnosticism is the view that the existence or non-existence of any deity is unknown and possibly unknowable."

How exactly does this term express your religious views?
There is no such thing as 'agnosticism' because every single human is agnostic. Obviously "the existence or non-existence of any deity is unknown and possibly unknowable." We all know that. Don't pretend you are special cause you figured out "we can't know for sure".

Stop committing the "middle ground" fallacy. You either believe in a God who created the world consciously and interferes with your life and the life of others for his master plan or you don't. You either live your life by that dogma or you don't.

Now, atheism. All humans are atheists to certain Gods. Christians are atheists about Krishna and Muslims are atheists about Buddha. And i'm an atheist about all the Gods invented in human history.

The number of the in-the-closet atheists worry me. They are far more than you imagine they are. We need to expose the hypocrisy of atheists that insist that they are theists. They are the majority. Personally, I am not concerned with the extremists. I am concerned with the hypocrite atheists who call themselves theists and give excuse to the fundamentalists and leaders to keep the detrimental effects of religion within society. They allow the lunatics to justify their belief. These people believe that the hypocrite atheists need more hardcore religion because they are not as religious as they should.

You don't believe in God if you remember him when shit hits the fan. You don't believe in God when you have the religion of your parents, a religion given to you unwillingly and because of pure luck. You believe in the belief of God and you only do it because you are ignorant or a hypocrite or both.

Tuesday 5 March 2013

A gay Vietnam veteran


Ένας γκέι αξιωματικός του πολέμου του Βιετνάμ
"Όταν ήμουν στο στρατό, μου έδωσαν μετάλλιο επειδή σκότωσα δύο άντρες,
και αποστράτευση επειδή αγάπησα έναν."

Bir Kuş- Özdemir İnce


Bir kuş uçuyordu Sisam'la Kuşadası arasında,
anlayamadım bir türlü Türk müydü yoksa Yunan mı,
bir başka yerden mi yoksa? Hiçbir belirti yok.

Denize sordum onu: "O bir dalıcı kuştur, dedi,
danteller örer durmadan bağrımda".
Gökyüzüne sordum onu: "o benim ulağımdır, dedi,
mordan, gülrenginden eflatuna kadar".
Balıklara sordum onu, öteki kuşlara,
teknelere sordum, bayraklı flamalı,
hepsi bir şey söyledi bir cevap alamadım.

Bir kuş uçuyordu Sisam'la Kuşadası arasında
anlayamadım bir türlü Türk müydü Yunan mı,
bir başka yerden mi hangi milletten?
"Ey kuş dedim, kimlerden olursun, hangi ülkeden?"
"Ben bir martıyım, dedi, yaşım evrenin yaşında,
ülkemi sorarsan: yeryüzü, gökyüzü ve deniz,
sınırlarımı sorarsan: topraktır, su ve hava."

This beautiful poem reminds me of someone special.
 -----------------------------------------------------

Ένα πουλί πετούσε ανάμεσα σε Σάμο και Κουσάντασι,
Δεν μπορούσα να καταλάβω καθόλου, ήταν ελληνικό, ήταν τούρκικο,
ή μήπως από κάποιο άλλο μέρος; Δέν είχα κανένα στοιχείο.

Ρώτησα τη θάλασσα γι'αυτό: "Είναι ένα πουλί-δύτης" είπε
"υφαίνει δαντέλες στο στήθος μου ασταμάτητα."
Ρώτησα τον ουρανό γι'αυτό "Είναι ο αγγελιαφόρος μου" είπε
"από την ώρα που είμαι βιολετί, μεχρί να γίνω μωβ και τριανταφυλλένιος"
Ρώτησα τα ψάρια, τα άλλα πουλιά,
Ρώτησα τα πλοία, με σημαίες, με πανιά,
Όλοι είπαν κάτι, αλλά δεν πήρα απάντηση.

Ένα πουλί πετούσε ανάμεσα σε Σάμο και Κουσάντασι,
Δεν μπορούσα να καταλάβω καθόλου, ήταν ελληνικό, ήταν τούρκικο,
ή μήπως από κάποιο άλλο μέρος; από ποιά φυλή να ήταν;
"Έ, πουλί, είπα, από πού είσαι, από ποιά χώρα;"
"Εγώ είμαι γλάρος, είπε, έχω την ηλικία του σύμπαντος,
Αν ρωτάς τη χώρα μου: η γη, ο ουρανός και η θάλασσα,
Αν ρωτάς τα σύνορά μου: το έδαφος, το νερό και ο αέρας."

Αυτό το πανέμορφο ποιήμα μου θυμίζει μια ξεχωριστή φίλη.

Religion equals morality? Religion is helpful?

It's easy to shake off your belief in religion, the easiest way of doing so is actually reading your religion's "holy" books. Books full of hatred, huge mistakes and ignorance, genocide, misogyny, where homosexuality is looked down on, seen as a sin, being non-white is looked down on, racism and slavery is rife and general bigotry is sold as "truth".

Now, even after accepting the clear fact that these books only contain a bunch of mythological stories and there's nothing holy in there, there are some arguments used by religious people in favor of the general concept of religion, which usually are: "religion gives the person it's morality" , "religion is useful" , "religion is helpful", "we need religion, atheism is bad, look at Stalin!". I'll try and explain why all these arguments are bullshitology.

I'm going to quote Christopher Hitchens' "Show me one moral act undertaken by a religious person that could not have been done by someone who doesn’t believe in God."
The whole concept of the morality of religion destroyed in one line. There is nothing nice a religious person can do that can't be done by a non-religious person as well. In fact, religion is responsible for the most immoral, most barbaric events in our planet's history. Believing that morality comes from religion is dangerous. Morality existed long before religion did. Morality pre-dates any religion that exists today.

This leads to the "Stalin" argument, a very cheap one if you ask me. We have Hitler, a Christian Catholic(who had the full support of the catholic church for his horrible acts), and Stalin, an atheist, responsible for the deaths of even more people. We go back to destroy the morality argument again: religious people can be good, and religious people can be bad. Non-religious people can be good, and non-religious people can be bad. So simple. Proof that morality does not come from religion.

Now, is religion any helpful or useful for a person? Is, the belief that you are a part of a big plan, and that an imaginary father figure knows every step you take and helps you achieve your goals, helpful for your life? I honestly think it depends. 

Personally, i'm not a religious person and i don't understand how believing in lies can help me go on. I don't even wish that someone was out there, i don't wish for a plan, and i don't wish that someone knows what i do and what i think. It would be like living in North Korea. That someone would also criticize and punish me for what i do, or even for what i think, while claiming unconditional love towards me. Even if this figure existed, i wouldn't want to believe in it, because it dares to say that i'm a sinner who can't stand alone without it, without it's forgiveness about something i never did myself, and who claims to have extreme powers, but chooses not to free people from their sufferings "just because". I wouldn't want to believe in this monster, and i don't see how threatens of  "eternal hell" can be helpful for going on in life. The only thing it caused in my life when i was brainwashed as a kid was guilt, and fear, and i didn't want to live my life like that, forever.

What helps you go on everyday, is not the hundreds of unanswered prayers towards the invisible monster, it's much more simple than that.  It's..a beautiful scenery. Art. Science. Love. Literature. A hug. A dinner with your parents. Laughing with your best friend. Joking with your sister.  Playing with your brother. Your memories and your future. That person who will always make you smile when you think of him. Now, aren't these things much more worthy that your God..?